Grover

Grover (Erik Mertens) zette zijn eerste tags als FC Groningen supporter, samen met anderen: de Z-side tag. In het voetbalstadion liet hij ook een eigen vlag zien, zoals andere supporters. Zijn vlag toont de schuilnaam die hij koos: Grover. Deze foto is genomen vanaf een tv-scherm met de wedstrijd FC Groningen tegen Ajax in 1983. Zelf zat Grover natuurlijk achter zijn eigen vlag.

Een van de eerste pieces van Grover op een keet aan de Oosterhamrikkade (tegenover de huidige Geldmaat). In zijn schetsboek oefende Grover met het maken van mooie letters en vervolgens zette hij deze Charme. Aan weerszijnen staan de schetsmatige letters GO en City Art Groningen. GO verwijst naar Groningen Oost. Samen met enkele andere writers was Grover actief in de buurten De Hoogte, Indische Buurt-Korrewegwijk en Oosterpark: dit was hun gebied. City Art Groningen verwijst naar grootsere plannen: Grover en de zijnen wilden zich min of meer officieel presenteren om opdrachten te kunnen krijgen. Ze maakten daarvoor zelfs speciaal briefpapier en oefenden eerst de brieven in klad, alvorens ze te typen.

Bij de fietstunnel van de Noorzeeweg, bij De Hoogte, maakte Grover een piece met zijn karakteristieke bulldog. Deze bulldog was ook echt zijn hond: die staat hier samen met de maker afgebeeld op de foto, De meeste writers hadden geen poedeltjes, maar ‘dog’-achtige, stoere honden. Opvallend groot ook de letters GO, Groningen Oost: de aanduiding van de crew en het gebied waar zij werkzaam waren.

Een meer uitgewerkte versie van de bulldog van Grover op de hoek van de Oppenheimerstaat en Korreweg, halverwege de jaren tachtig. Deze piece maakte Grover samen met Kick, met wie hij veel samenwerkte. Grappig detail is dat de ogen van de hond twee ruiten in een transportdeur zijn van de winkel, waardoor ’s avonds licht scheen. Deze doorkijkjes brachten Grover op het idee hier zijn bulldog om heen te spuiten. Boven de namen Grover Kick staan weer de karakteristieke GO en City Art. Hun namen hebben de makers nogmaals getagd op een soort grafzerken. Een grappige combinatie met het ghostbusters figuurtje tussen de zerken, een verwijzing naar een populaire film die in 1984 uitkwam over een team dat op spoken jaagt.

De Noorderbar was een dartscafé in de Diephuisstraat vlakbij het oude Noorderbad. De ouders van Grover waren de eigenaar van dit café en zodoende kreeg hij een opdracht voor deze piece. Afgebeeld is een darter die Grover baseerde op een bestaande Engelse darter, The Bully genaamd; vandaar de stierenkop.

Aan de Oosterhamrikkade, ter hoogte van het huidige DOT maakten Grover en Kick een zorgvuldig uitgewerkte piece met hun namen. Een vergelijkbare piece leverde wel een bezoekje aan een politiebureau op.

Het zoeken naar opdrachten bracht Grover en Kick, samen met nog twee writers, Bronx en Sreby, een mooie klus: de gevel van een dancing Question in de Gelkingestraat. De binnenstad was eigenlijk terrein van andere writers. Grover en zijn crew maakten een tropisch strand met een ondergaande zon. Boven de luifels staan hun namen in wolken en onderaan het handelsmerk City Art by GO (Groningen Oost), waarvoor zij trots poseren. De writers werkten er een kleine twee weken aan.

Grover en Kick deden hun kennis van de bubble style letters op van het kijken naar Amerikaanse graffiti, bijvoorbeeld in videoclips op MTV (Rock steady Crew) en de film Wild style. Een goed voorbeeld van deze invloed is een piece geschilderd in opdracht van een school aan de Pelsterstraat. Deze piece is eigenlijk een grote pijl die de richting naar binnen wijst.

Een van de hoogtepunten van de City Art crew met Grover en Kick was een zijmuur van de elektronicawinkel van Jan Rooken. Deze opdracht haalden zij binnen omdat de eigenaar ontstemd was dat de zijmuur van zijn zaak steeds beklad werd. Daarop boden zij hem aan een mooie piece te maken, die niet meer beklad zou worden.

Grover begon op 18-jarige leeftijd zijn eigen horecaonderneming. Vanaf dat moment is hij gestopt met het maken van graffiti.

”Een vergelijkbare piece leverde wel een bezoekje aan een politiebureau op”